✓ Officieel VELUX dealer
✓ Klantbeoordeling: 4,8 / 5
✓ Ook afhalen in Leiderdorp
G
4.8 Google Reviews 993 reviews ★ ★ ★ ★ ★ Beoordeel ons
VELUX Dealer
Officieel VELUX Dealer

Al onze producten zijn 100% origineel VELUX

Laagste prijzen

Tot 40% korting op alle VELUX producten

Klantbeoordeling: 4.8/5

Uit 993 beoordelingen van klanten

Ook afhalen mogelijk

Op 3 min van de A4 in Leiderdorp

VELUX dakraam onderhouden en repareren

Velux dakraam onderhoud en reparatie

Een Velux dakraam brengt licht en lucht in je huis, en is een prachtige aanvulling op elke zolderkamer of uitbouw. Maar om het meeste uit je dakraam te halen, is goed onderhoud en af en toe een reparatie essentieel. Of het nu gaat om schoonmaken, schilderen, het vervangen van onderdelen of het oplossen van kleine problemen, het zorgen voor je Velux dakraam verlengt niet alleen de levensduur, maar verbetert ook je wooncomfort. Ontdek hoe je jouw Velux dakraam in topconditie houdt en geniet elke dag van het natuurlijke licht en de frisse lucht die het je huis binnenbrengt.

Velux dakraam onderhoud

Het goed onderhouden van je Velux dakraam is essentieel voor zowel de functionaliteit als de levensduur van het raam. Hier zijn enkele stappen die je voor alle Velux dakramen kunt volgen om ervoor te zorgen dat je dakraam altijd in de beste staat verkeert.

Velux dakraam schoonmaken

Begin met de basis: een regelmatige reiniging van de beglazing en het frame. Een schoon dakvenster zorgt niet alleen voor een heldere lichtinval maar vermindert ook de kans op schade door ophoping van vuil en afzettingen. Gebruik een zachte doek en een mild, niet-schurend schoonmaakmiddel voor het glas. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen, aangezien deze het glas kunnen beschadigen.

Dakraam rubbers controleren

Schoonmaken van VELUX Dakraam

De rubbers rondom je Velux dakraam zorgen voor een waterdichte afsluiting. Controleer deze regelmatig op scheurtjes of slijtage. Als je merkt dat de rubbers uitgedroogd of beschadigd zijn, is het tijd om ze te vervangen. Dit voorkomt lekkages en verhoogt de isolatie van je dakraam.

Schoonmaken van de ventilatiefoam

De ventilatiefoam speelt een belangrijke rol in het voorkomen van tocht en het behouden van een goede luchtcirculatie. Maak deze foam regelmatig schoon om te zorgen dat hij efficiënt blijft werken. Als de foam versleten of beschadigd is, vervang deze dan om de prestaties van je dakraam te optimaliseren.

Velux scharnieren en sluitingen smeren

Het is aan te raden om je Velux dakraam minimaal één keer per jaar grondig te inspecteren. Controleer op tekenen van slijtage, beschadigingen aan het glas, en de algehele staat van het frame en de afwerking. Let ook op de staat van de gootstukken en zorg ervoor dat deze vrij zijn van vuil en puin voor een goede waterafvoer.

Om ervoor te zorgen dat je Velux dakraam soepel open en dicht gaat, is het belangrijk om de scharnieren en sluitingen te smeren. Dit voorkomt piepen en zwaar openen of sluiten van het raam. Gebruik een geschikt smeermiddel en volg de instructies van Velux voor het beste resultaat.

Periodieke controles

Vervangen van versleten Velux onderdelen

Mocht je tijdens je inspectie versleten of beschadigde onderdelen aantreffen, zoals het tuimelraam scharnier of het dakraam rubber, aarzel dan niet om deze te vervangen. Velux biedt een breed assortiment aan onderdelen en accessoires die specifiek ontworpen zijn voor hun dakramen.

Velux dakraam schilderen

Het schilderen van je Velux dakraam is een uitstekende manier om je zolderkamer of ruimte onder het dak een frisse uitstraling te geven en tegelijkertijd het raam te beschermen. Of het nu gaat om het bijwerken van een bestaand dakraam of het aanpakken van vochtplekken, met de juiste aanpak en materialen zorg je ervoor dat je Velux dakraam er weer als nieuw uitziet. Hier zijn enkele tips en stappen voor het schilderen van je Velux zolderraam.

Stap 1: Voorbereiding Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om het gebied rondom het dakraam af te dekken om te voorkomen dat verf op ongewenste plekken terechtkomt. Gebruik afplaktape en beschermfolie voor de omliggende oppervlakken.

Stap 2: Oppervlak schoonmaken Zorg ervoor dat het dakraam schoon en vrij van stof en vuil is. Een schone ondergrond zorgt voor een betere hechting van de verf. Als je vochtplekken moet overschilderen, zorg er dan voor dat deze eerst volledig droog zijn en behandel ze indien nodig met een primer of vochtblokkerende verf.

Stap 3: Schilderen Kies een verf die geschikt is voor Velux dakramen. Deze moet bestand zijn tegen de unieke omstandigheden op zolder, zoals temperatuurschommelingen en vochtigheid. Breng de verf gelijkmatig aan met een kwast of roller. Voor het beste resultaat is het soms nodig om meerdere lagen aan te brengen.

Stap 4: Drogen en afwerken Laat de verf volledig drogen voordat je het dakraam weer in gebruik neemt. Verwijder de afplaktape zorgvuldig en ruim alle materialen op.

Door regelmatig onderhoud en het schilderen van je Velux dakraam, niet alleen om vochtplekken te voorkomen of te behandelen, maar ook om het raam in topconditie te houden, draag je bij aan de verlenging van de levensduur en zorg je voor een aangename ambiance in je zolderruimte.

Velux gootstuk schoonmaken

Het reinigen van de Velux gootstukken is een cruciale stap in het onderhoud van je dakraam. Deze gootstukken spelen een sleutelrol in het waarborgen van een goede waterafvoer en het beschermen van je dakraam tegen weersinvloeden. Hieronder lees je hoe je de Velux dakraam gootstukken effectief schoonmaakt en onderhoudt.

Stap 1: Voorbereiding Voordat je begint, zorg ervoor dat je veilig kunt werken. Gebruik een stabiele ladder of steiger en draag geschikte beschermende kleding. Het is belangrijk om dit onderhoud uit te voeren op een droge, windstille dag.

Stap 2: Verwijderen van vuil en bladeren Begin met het verwijderen van vuil, bladeren en ander afval dat zich in en rond de gootstukken heeft verzameld. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt ervoor dat regenwater soepel kan wegstromen. Een handborstel of zachte bezem is hier perfect voor.

Stap 3: Inspecteren op beschadigingen Na het schoonmaken, inspecteer de gootstukken op eventuele beschadigingen. Kijk vooral naar de dakraam met gootstuk en het renovatie gootstuk van Velux. Kleine scheurtjes of breuken kunnen leiden tot lekkages en moeten zo snel mogelijk gerepareerd worden.

Stap 4: Reinigen en spoelen Gebruik een zachte doek of spons en een mild schoonmaakmiddel om de gootstukken te reinigen. Spoel ze daarna grondig af met water om alle zeepresten te verwijderen.

Stap 5: Preventief onderhoud Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het aan te raden om de gootstukken van je dakraam regelmatig te controleren en te reinigen.

Door regelmatig de Velux dakraam gootstukken te reinigen en te onderhouden, zorg je voor een optimale werking en verleng je de levensduur van je dakraam. Deze onderhoudstaak is essentieel voor iedereen die zijn dakraam in topconditie wil houden en problemen zoals lekkages wil voorkomen.

Velux dakraam foam vervangen

Het vervangen van de ventilatiefoam in je Velux dakraam is een essentieel onderdeel van het onderhoud om de functionaliteit en duurzaamheid van het raam te waarborgen. De ventilatiefoam, ook wel bekend als Velux flex foam, speelt een belangrijke rol in het bieden van isolatie en het voorkomen van tocht.

Belang van goede ventilatiefoam

De ventilatiefoam in je Velux dakraam zorgt ervoor dat er geen ongewenste luchtstromen door het raam komen, wat vooral belangrijk is in de koudere maanden. Een goed functionerende ventilatiefoam draagt bij aan de energie-efficiëntie van je huis door het verminderen van warmteverlies. Daarnaast helpt het bij het reduceren van geluid van buitenaf, wat zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat.

Wanneer Velux ventilatiefoam vervangen?

Het is belangrijk om regelmatig de staat van de ventilatiefoam te controleren. Na verloop van tijd kan het foam versleten of beschadigd raken, waardoor het zijn isolerende eigenschappen verliest. Als je merkt dat er meer tocht of geluid door je dakraam komt, is het waarschijnlijk tijd om de foam te vervangen.

Aanpak voor het vervangen van Velux Flex Foam

Het vervangen van Velux flex foam is een taak die je relatief eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Velux biedt vervangende foam kits die speciaal zijn ontworpen voor hun dakramen. Zorg ervoor dat je de juiste maat en type foam aanschaft die past bij jouw specifieke Velux dakraam model.

Velux scharnieren smeren

Door de scharnieren van je dakraam regelmatig schoon te maken en te smeren, voorkom je problemen zoals piepen of stroefheid bij het openen en sluiten van het raam. Dit is vooral belangrijk bij dakramen die vaak gebruikt worden, zoals een tuimelraam. Bovendien kan het smeren van scharnieren helpen voorkomen dat een Velux dakraam scharnier kapot gaat, wat kan leiden tot kostbare reparaties.

Aanpak

 1. Inspectie: Begin met het inspecteren van de scharnieren. Controleer op zichtbare schade of slijtage. Als je een Velux dakraam scharnier kapot vindt, is het raadzaam om deze zo snel mogelijk te vervangen.
 2. Smeren: Gebruik een geschikt smeermiddel voor de scharnieren. Een zuurvrije siliconenspray of een speciaal daarvoor bedoeld smeermiddel is ideaal. Spuit het smeermiddel voorzichtig op de scharnieren en zorg dat het gelijkmatig wordt verdeeld.
 3. Testen: Open en sluit het dakraam een paar keer om het smeermiddel goed te verspreiden en controleer of er verbetering is in de werking van het raam.

Het smeren van de dakraam scharnieren hoeft niet heel vaak te gebeuren, maar een jaarlijkse controle en smering wordt aanbevolen, vooral bij dakramen die frequent gebruikt worden.

Dakraam ventilatie en vochtafvoer 

Een goed functionerend Velux dakraam biedt niet alleen licht en uitzicht, maar speelt ook een essentiële rol in de vochtafvoer en ventilatie van je ruimte. Correcte vochtafvoer en ventilatie zijn cruciaal voor een gezond binnenklimaat en het voorkomen van problemen zoals lekkage en vochtplekken.

Ventilatie: cruciaal voor een gezonde leefomgeving

Een goed geventileerde ruimte is essentieel voor de gezondheid en het comfort. Velux dakramen, inclusief uitzettuimelvensters, bieden uitstekende ventilatie opties. Gebruik de schoonmaakstand van je dakraam om ervoor te zorgen dat er regelmatig frisse lucht binnenkomt. Vervang indien nodig het ventilatiefoam om de luchtstroom te verbeteren.

Vochtafvoer: het belang van goed onderhoud

Een sleutelfactor in het voorkomen van lekkages en vochtproblemen is het onderhoud van je Velux dakraam. Dit omvat het regelmatig schoonmaken van de gootstukken en het vervangen van onderdelen zoals het Velux dakraam rubber. Als je dakraam niet meer opent of sluit, kan dit wijzen op een probleem dat aandacht vereist. Zorg ervoor dat je de handleiding van je Velux dakraam raadpleegt voor specifieke instructies over onderhoud en reparaties.

Praktische tips:

 1. Dakraam afstellen: Controleer of je Velux dakraam goed is afgesteld, vooral als het gaat om een vast dakraam in een schuin dak of grote Velux dakramen die meer vatbaar kunnen zijn voor weersinvloeden.
 2. Lekkage voorkomen: Houd de dakramen, inclusief de gootstukken en het frame, schoon om lekkages te voorkomen. Vervang beschadigde onderdelen, zoals de afdichtingsband van een lichtkoepel, om waterdichtheid te garanderen.
 3. Gebruik van accessoires: Overweeg accessoires zoals Velux rolgordijnen en ventilatiefoam voor extra comfort en controle over de binnenklimaat.
 4. Demontage en onderhoud: Als je je Velux dakraam moet demonteren voor onderhoud, volg dan zorgvuldig de montagehandleiding. Gebruik een Velux onderhoudspakket voor reguliere onderhoudstaken.

Preventief Velux dakraam onderhoud

Het uitvoeren van preventief onderhoud aan je Velux dakraam is essentieel om ervoor te zorgen dat het raam optimaal blijft functioneren. Door jaarlijks een aantal controles uit te voeren en regelmatig onderhoud te plegen, verleng je niet alleen de levensduur van het dakraam, maar zorg je ook voor een betere werking en meer wooncomfort.

Jaarlijkse controlelijst

Een jaarlijkse controle van je Velux dakraam is cruciaal om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Hier is een checklist voor deze jaarlijkse controle:

 1. Inspecteer het Glas: Controleer op scheurtjes, breuken of tekenen van condens tussen de dubbele beglazing. Een helder en intact glas zorgt voor optimale lichtinval en isolatie.
 2. Check de Scharnieren: Test of het raam soepel opent en sluit. Smeer de scharnieren indien nodig om te voorkomen dat ze stroef worden of gaan piepen.
 3. Controleer de Rubbers: Deze zorgen voor een water- en luchtdichte afsluiting. Kijk of ze nog intact zijn en vervang ze indien ze uitgedroogd of gescheurd zijn.
 4. Onderzoek de Frame en Afwerking: Zorg dat het frame en de afwerking van je Velux dakraam in goede staat zijn, zonder tekenen van houtrot of schade.
 5. Check op Lekkages: Let op eventuele tekenen van waterinfiltratie rond het dakraam, wat wijst op problemen met de afdichting of de gootstukken.

Tips om slijtage te voorkomen

Door regelmatig onderhoud te plegen en de juiste schoonmaak- en onderhoudsprocedures te volgen, kun je de levensduur van je Velux dakraam aanzienlijk verlengen. Hier zijn enkele tips:

 1. Schoonmaken: Maak het dakraam regelmatig schoon, zowel het glas als het frame, om ophoping van vuil en afzettingen te voorkomen.
 2. Bescherming tegen Weersinvloeden: Als je in een gebied woont met zware weersomstandigheden, overweeg dan extra beschermingsmaatregelen zoals stormclips of een betere waterdichting.
 3. Vervang Versleten Onderdelen: Wacht niet tot onderdelen volledig versleten zijn. Vervang ze tijdig om grotere problemen te voorkomen.
 4. Volg de Handleiding van Velux: Raadpleeg voor specifieke onderhoudsinstructies altijd de handleiding van je Velux dakraam. Hierin vind je vaak model-specifieke tips, adviezen en onderhoudssets.