✓ Officieel VELUX dealer
✓ Klantbeoordeling: 4,8 / 5
✓ Ook afhalen in Leiderdorp
G
4.8 Google Reviews 1254 reviews ★ ★ ★ ★ ★ Beoordeel ons
VELUX Dealer
Wij kunnen ook jouw dakraam plaatsen Bezoek ook onze showroom
Officieel VELUX Dealer

Al onze producten zijn 100% origineel VELUX

Laagste prijzen

Tot 40% korting op alle VELUX producten

Klantbeoordeling: 4.8/5

Uit 1254 beoordelingen van klanten

Ook afhalen mogelijk

Op 3 min van de A4 in Leiderdorp

Dakkapel of dakraam: Wat zijn de verschillen?

Wanneer je overweegt om meer licht en lucht in je huis te brengen, sta je voor de keuze tussen een Velux dakkapel of dakraam. Beide zijn ontworpen om deze elementen in een woning te verbeteren, maar ze verschillen aanzienlijk in functie, vorm en impact op je ruimte. Een Velux dakraam biedt een eenvoudige manier om meer daglicht binnen te laten, terwijl een Velux dakkapel naast lichtinval ook extra ruimte creëert. De beslissing tussen deze twee opties hangt af van diverse factoren zoals behoeften, budget en de structuur van het huis. 

Velux dakraam of dakkapel

Het kiezen tussen een Velux dakraam en een dakkapel is een belangrijke overweging voor wie meer daglicht en eventueel extra ruimte in huis wilt halen. Hoewel beide opties hun eigen set aan voordelen bieden, zijn ze uniek in hun werking en het effect dat ze hebben op de uitstraling en functionaliteit van een huis. Een Velux dakraam is ideaal voor het direct verhogen van de lichtinval en ventilatie in een ruimte, zonder het uiterlijk van het huis enorm te veranderen. Een dakkapel daarentegen, biedt naast licht ook extra vloeroppervlakte en verandert de buitenkant van het huis aanzienlijk. De keuze tussen deze twee hangt af van persoonlijke behoeften, de bestaande structuur van het huis, en hoe men de beschikbare ruimte wil optimaliseren.

Wat is een Velux dakraam?

Een Velux dakraam is een raam dat in het schuine dakvlak van je huis geplaatst wordt. Het is ontworpen om meer daglicht en ventilatie in je woning te brengen, waardoor ruimtes niet alleen lichter maar ook luchtiger aanvoelen. Deze ramen zijn bijzonder populair vanwege hun vermogen om een ruimte te transformeren met natuurlijk licht, zonder dat er grote verbouwingen nodig zijn. Bovendien biedt Velux een breed scala aan maten, afwerkingen en openingsmechanismen, waardoor de dakramen aanpasbaar zijn aan vrijwel elke ruimte en stijlvoorkeur. Dit maakt ze een veelzijdige keuze voor huizen die streven naar een harmonie tussen functionaliteit en het visuele aspect.

Wat is een Velux dakkapel?

VELUX dakkapel in slaapkamer tijdens de avond

Een Velux dakkapel, daarentegen, is een constructie die uit het dakvlak steekt en zorgt voor extra ruimte binnen je woning. Het verhoogt de stahoogte in een kamer waardoor kamers groter en bruikbaarder worden. Een dakkapel heeft ramen aan de voorkant, waardoor er meer licht binnenkomt en je woning een verfrissende uitstraling krijgt. De installatie van een Velux dakkapel kan de look van je huis aanzienlijk veranderen, en biedt naast visuele verbeteringen ook praktische voordelen, zoals verbeterde ventilatie en potentieel hogere vastgoedwaarde. Door deze combinatie van functionaliteit en een aantrekkelijk uiterlijk is een dakkapel een populaire keuze voor huiseigenaren die hun leefruimte willen uitbreiden en verrijken.

Velux dakkapel

Een Velux dakkapel kan een aanzienlijke investering zijn voor huizen met een beperkte ruimte, die verder gaat dan het simpelweg toevoegen van meer licht. Door het installeren van een dakkapel wordt niet alleen de hoeveelheid natuurlijk licht dat een kamer binnenkomt verhoogd, maar het creëert ook aanzienlijk meer leefruimte. Dit maakt een dakkapel een aantrekkelijke optie voor iedereen die het bruikbare oppervlak van hun huis wil vergroten zonder de voetafdruk van hun woning uit te breiden. Naast de praktische voordelen van extra ruimte en licht, kan een Velux dakkapel ook de algemene aantrekkelijkheid en waarde van een woning verbeteren. Het is een manier om zowel de functionaliteit als het wooncomfort te verhogen, waardoor huiseigenaren kunnen genieten van een heldere, ruime en meer uitnodigende leefomgeving.

Voordelen van een dakkapel

 • Extra ruimte: De belangrijkste troef van een dakkapel is de toevoeging van bruikbare vierkante meters aan je woning.
 • Meer licht: Grote ramen aan de voorkant laten veel natuurlijk licht binnen.
 • Waardevermeerdering: Een dakkapel kan de waarde van je woning verhogen door de toegevoegde ruimte en verbeterde functionaliteit.
 • Verbeterde ventilatie: Met de mogelijkheid om ramen te openen, biedt een dakkapel ook een verbeterde luchtcirculatie, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.
 • Visuele aantrekkelijkheid: Door de toevoeging van een dakkapel krijgt het exterieur van je huis een uniek en aantrekkelijk element, wat de algehele uitstraling van je woning kan verbeteren.

Nadelen van een dakkapel

 • Kosten: De installatie van een dakkapel is vaak duurder dan die van een dakraam.
 • Vergunning: Voor het plaatsen van een dakkapel heb je in veel gevallen een vergunning nodig.
 • Onderhoud: Een dakkapel heeft meer onderhoud nodig dan een dakraam, vooral omdat het meer blootgesteld is aan weersinvloeden.
 • Bouwtijd: Het plaatsen van een dakkapel is een omvangrijker project dan het installeren van een dakraam, wat kan leiden tot een langere bouwtijd en meer overlast.
 • Beperkingen van het ontwerp: Afhankelijk van de regelgeving en de structuur van je huis, kunnen er beperkingen zijn aan de grootte en stijl van de dakkapel die je kunt plaatsen.

Velux Dakraam

Een Velux dakraam biedt een elegante en efficiënte oplossing om de lichtinval in huis aanzienlijk te verhogen, en dit zonder dat er ingrijpende bouwkundige aanpassingen nodig zijn. Deze ramen zijn specifiek ontworpen om naadloos in het schuine dakvlak geïntegreerd te worden, waardoor ze een stroom van natuurlijk licht bieden die elke kamer kan transformeren van donker en somber naar helder en levendig. Bovendien verbeteren dakramen niet alleen de lichtinval maar zorgen ze ook voor een betere ventilatie, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat. Dit maakt ze een ideale keuze voor renovatieprojecten of voor het toevoegen van waarde aan een bestaand huis. Zelf een dakraam plaatsen is geen eenvoudige opgave. Wil je zeker weten dat het dakraam goed wordt geïnstalleerd? Laat de installatie dan uitvoeren door een professioneel montageteam.

Voordelen van een dakraam

 • Natuurlijk licht: Dakramen bieden een overvloed aan daglicht.
 • Energie-efficiëntie: Ze kunnen bijdragen aan een betere energie-efficiëntie door warmte in de winter binnen te houden en in de zomer buiten te laten.
 • Flexibele plaatsing: Dakramen kunnen in bijna elk schuin dak worden geïnstalleerd, zonder de structuur van het huis te veranderen.
 • Verbeterde ventilatie: Een dakraam kan opengezet worden om frisse lucht binnen te laten en een betere luchtcirculatie door het huis te bevorderen.
 • Perfecte integratie: Dakramen kunnen zo ontworpen worden dat ze mooi opgaan in het bestaande dak, waardoor de visuele harmonie van je woning behouden blijft.
 • Vergunningsvrij: Dakramen kunnen in de meeste gevallen zonder vergunning geplaatst worden.

Nadelen van een dakraam

 • Geen extra ruimte: In tegenstelling tot een dakkapel, creëren dakramen geen extra leefruimte.
 • Plaatsing: De plaatsing van dakramen is beperkt tot het dakvlak, wat de mogelijkheden voor natuurlijke lichtinval kan beperken in vergelijking met een dakkapel.
 • Onderhoud: Hoewel minder dan bij dakkapellen, vereisen dakramen ook onderhoud, vooral om lekkage te voorkomen en te zorgen dat ze goed blijven functioneren.
 • Thermische efficiëntie: Hoewel dakramen kunnen helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie, kunnen ze in sommige gevallen ook zorgen voor ongewenste warmteverlies of -winst, afhankelijk van de isolatie en het type glas.

Conclusie: Een Velux dakkapel of dakraam?

De keuze tussen een Velux dakraam of dakkapel hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden. Ben je op zoek naar extra leefruimte en staat je budget het toe, dan is een dakkapel een uitstekende keuze. Wil je echter meer natuurlijk licht en een energie-efficiëntere oplossing, dan is een dakraam de weg te gaan. Beide opties verhogen de waarde en het comfort van je woning, dus welke keuze je ook maakt, het zal een positieve impact hebben op je leefomgeving.