✓ Officieel VELUX dealer
✓ Klantbeoordeling: 4,8 / 5
✓ Ook afhalen in Leiderdorp
G
4.8 Google Reviews 1181 reviews ★ ★ ★ ★ ★ Beoordeel ons
VELUX Dealer
Wij kunnen ook jouw dakraam plaatsen Bezoek ook onze showroom
Officieel VELUX Dealer

Al onze producten zijn 100% origineel VELUX

Laagste prijzen

Tot 40% korting op alle VELUX producten

Klantbeoordeling: 4.8/5

Uit 1181 beoordelingen van klanten

Ook afhalen mogelijk

Op 3 min van de A4 in Leiderdorp

8 tips voor een gezond en leefbaar huis

Een gezond leven betekent niet alleen goed eten en bewegen. Mensen vergeten soms hoe belangrijk hun huis is voor hun algehele welzijn en gemoedstoestand. Gemiddeld spendeer je namelijk zeker de helft van je leven binnenshuis. Om die reden hebben we 8 tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij het creëren en onderhouden van een gezond en leefbaar huis.

1. Lucht je huis goed door

Binnenlucht is volgens wetenschappelijk onderzoek gemiddeld 2,5 tot 5 keer slechter dan buitenlucht. Dit komt onder meer doordat slechte stoffen zich makkelijk ophopen wanneer lucht niet goed kan doorstromen. Zorg daarom dat je altijd je huis goed doorlucht, o.a. met behulp van VELUX dakramen. Een raampje openzetten in de badkamer of slaapkamer is vaak niet voldoende. Laat meerdere ramen tegen elkaar dagelijks voor in elk geval een half uur tot uur openstaan, om voldoende frisse lucht binnen te laten en de muffe, oude lucht te vervangen. Je kunt in huis ook locaties creëren om snel en eenvoudig een luchtje te scheppen, bijvoorbeeld met een balkonvenster.

2. Beperk luchtvochtigheid

Het luchten van je huis is ook erg belangrijk voor de luchtvochtigheid, of beter gezegd het vermijden daarvan. Door meerdere ramen regelmatig tegen elkaar open te zetten in huis, zelfs als je dit voor slechts een paar minuten per keer doet, kun je de meeste condens en vocht al uit je huis houden. Uit onderzoek bleek dat wanneer meerdere ramen zo’n 40 minuten tegen elkaar openstaan, het al 32% van de oude lucht weet te vervangen in huis met frisse lucht. Het beperken van de luchtvochtigheid is vooral noodzakelijk in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken, waar schimmels zich snel kunnen vormen. Met de VELUX active climate control kun je de ideale vochtigheidsgraad voor jouw huis instellen.

3. Open je huis voor de zon

Niet alleen de kwaliteit van de binnenlucht is belangrijk voor een gezond en leefbaar huis, ook de hoeveelheid daglicht die dagelijks ruimtes verlicht is van groot belang. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een omgeving met veel daglicht de focus en productiviteit bij mensen aanzienlijk verhoogt. Een duimregel hierbij is dat het glasoppervlak in een kamer minimaal 25% van het totaal beloopbare vloeroppervlak moet zijn. Dakramen zijn gemiddeld een stuk efficiënter dan verticale ramen. En indien je een plat dak hebt, zijn VELUX lichtkoepels voor een plat dak natuurlijk ook fantastische doorlaters van daglicht.

4. Creëer een omgeving waarin je goed kunt slapen

Het belang van een goede nachtrust voor de gezondheid kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Wanneer je voldoende slaapt help je niet alleen een slecht humeur voor de volgende dag te voorkomen, maar kun je zelfs op de langere termijn neurologische aandoeningen voorkomen. Schaf dus niet alleen een goed matras aan, maar creëer ook een omgeving waarin je goed kunt slapen. Dit betekent dat je de blootstelling aan licht en duisternis goed weet te managen, bijvoorbeeld met een effectieve verduistering. In de warme zomermaanden is het ook belangrijk dat je de temperatuur binnenshuis aangenaam weet te houden met een goede zonwering.

5. Zorg voor een schoon huis

Het spreekt misschien voor zich, maar regelmatig je huis schoonmaken helpt aanzienlijk bij het creëren van een gezond en leefbaar huis. Je voorkomt dat bacteriën zich kunnen nestelen en verspreiden in huis, die op de langere termijn schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Voorkomen is hierbij beter dan genezen. Dikke tapijten en oude banken zijn bijvoorbeeld vaak een broeihaard van bacteriën, waardoor het verstandig kan zijn om ze te vervangen voor stofvrije varianten. Houd hiermee dus rekening bij het kiezen van de juiste raamdecoratie. Zo kun je met rolluiken buiten de ramen licht makkelijk reguleren zonder een stoffig gordijn te gebruiken.

VELUX dakkapel in slaapkamer tijdens de avond

6. Voorkom insecten en ander ongedierte

Een enkele spin in het kozijn is over het algemeen geen probleem, maar in huis wil je wel over het algemeen insecten en ander ongedierte zoveel mogelijk vermijden. Zorg dus dat buitenmuren adequaat zijn afgesloten om bijvoorbeeld muizen tegen te houden, sla voedsel goed op om vervelende insecten zoals mieren en kakkerlakken weg te houden en installeer een insectenhor om binnenvliegende beestjes tegen te houden. En, natuurlijk, maak je huis regelmatig schoon.

7. Denk na over gebruik chemicaliën en plastic

Je huis moet niet op een fabriek lijken. Probeer bij het schoonmaken van je huis zoveel mogelijk chemicaliën vrije producten te gebruiken, zodat je huid en longen niet makkelijk in aanraking kunnen komen met of langdurig worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Tegenwoordig zijn er steeds meer natuurlijke alternatieven of niet-schadelijke schoonmaakmiddelen beschikbaar om je huis schoon te maken én vrij van gevaarlijke chemicaliën te kunnen houden. In dat kader is het ook raadzaam om de hoeveelheid plastic in huis, zoals bijvoorbeeld speelgoed voor kinderen, eens kritisch te bekijken. Plastic speelgoed dat direct in de felle zon staat of op de vloerverwarming opwarmt, kan namelijk giftige dampen afgeven.

8. Onderhoud en controleer je huis regelmatig

Een laatste tip die we je mee willen geven is om je huis goed en regelmatig te controleren en onderhouden. Denk hierbij aan het checken van de waterleidingen op de kwaliteit van het water of het controleren van de CV-ketel, maar ook het zorgvuldig onderhouden van materialen. Ook kun je binnenshuis sensoren installeren om de luchtkwaliteit te meten, zodat je weet wanneer het noodzakelijk is om de ramen even te openen om door te luchten. Elk huis zou ook standaard een CO-melder moeten hebben, zodat je de kans op koolstofmonoxidevergiftiging elimineert.